DOMOV
TRENING
POŠKODBE
HRANA
OPREMA
TEKAŠKE SKUPINE
TEKAŠKE DELAVNICE
NEGA HRBTENICE
TEKAŠKI DNEVI
TEKAŠKA POPOTOVANJA
TEKAŠKI TABORI
TEKAŠKI MARATONI
RAZMISLEKI, ...
ZA PODJETJA
KOLEDAR 2020
TEKAŠKA OBVESTILA
KONTAKT
Tekaški dan, Loška dolina - grad Snežnik, 4.10.2015

Loška dolina je z vseh strani zaprta kraška globel z ravnim in poplavnim dnom, ki ga obdajajo višje kraške planote: Bloke, Javorniki in mogočni Snežnik (1796 m). Ta raven, travnat in njivski svet sredi gozdov se razteza v nadmorski višini med 570 in 590 m. Izpod Snežniškega pogorja se vanjo prelivajo vode, ki ob močnejšem jesenskem deževju poplavljajo. V nedeljo bomo stekli po tej ravni planoti in tako lahkih nog radovedno naokrog odkrivali nove poti. 

Kot običajno smo se po skupnem ogrevalnem delu razdelili v dve skupini, težavnejša skupina je naredila skoraj 19 km, lahkotnejša pa 12 km. Tek smo prekinjali s kratkimi odseki hoje in zdravimi okrepčevalnicami.

Po teku smo si bomo ogledali grad Snežnik.

Grad je bil zgrajennekje med 11. in 12. stoletjem, na živi skali na temeljih stavbe iz rimskih časov. Prvi znani lastniki gradu so bili Schneeberg-i, po katerih je grad dobil tudi ime. Trdnjava je potnikom, ki so skozi velike Snežniške gozdove potovali proti Istri in nazaj, nudila zaščito, hrano, prenočišče in sveže konje. Kljub vojnam je grad s svojo opremo ostal skoraj nedotaknjen in kot tak sodi med najbolje opremljene gradove na Slovenskem. Grad je razglašen za naravno znamenitost in kulturni spomenik. Po vojni je grad postal protokolarni objekt, danes pa je v njem muzej. Okolica gradu je v angleškem stilu urejen park, v katerem lahko najdemo celo štirivrstični kostanjev drevored.

Tu je filmček:

Ali sem storil vse, da bo lahko tudi današnji dan vreden lepih spominov?

Urban Praprotnik,
prof. šp. vzg.