DOMOV
TRENING
POŠKODBE
HRANA
OPREMA
TEKAŠKE SKUPINE
TEKAŠKE DELAVNICE
NEGA HRBTENICE
TEKAŠKI DNEVI
TEKAŠKA POPOTOVANJA
TEKAŠKI TABORI
TEKAŠKI MARATONI
RAZMISLEKI, ...
ZA PODJETJA
KOLEDAR 2019
TEKAŠKA OBVESTILA
KONTAKT
Tekaško popotovanje Ljubljana - Bled, 9.9.2018

Bled je slovenski turistični biser. Zaplavati v njegovem jezeru, ko spreš s svojih nog prah s poti vse iz Ljubljane, je prav posebno doživetje. Zaradi tega in vsega vmes, se vsako leto z veliko hvaležnostjo podamo na to pot.

Poglej filmček:


...
Pridruži se nam tudi ti!
Urbani tekači smo odprta druščina ljudi, ki tečemo in hodimo z veseljem in za veselje.

Celotna pot iz Ljubljane do Bleda je dolga približno 61 km.

Komur je tudi manj čisto dovolj, predlagam, da tek začne v Ljubljani in teče kolikor si želi.
Na primer do Vikrč (10 km), Zbilj (16 km), Mavčič (20 km), Kranja (28 km), Okroglega (32 km), Podbrezja (38 km), Podnarta (42km), Srednje Dobrave (46 km), Kamne Gorice (49 km), Lancovega (51 km) ali Ribna (58 km).

Kdor si želi priteči na Bled, a želi privarčevati nekaj kilometrov poti, pa se nam lahko pridruži nekje na poti
Vikrče - Bled (51 km), Zbilje - Bled (45 km), Mavčiče - Bled (41 km), Kranj - Bled (33 km), Okroglo - Bled (29 km), Podbrezje - Bled (23 km), Podnart - Bled (19 km), Srednja Dobrava - Bled (15 km), Kamna Gorica - Bled (12 km), Lancovo - Bled (10 km).

Kako potujemo?
Tekaško popotovanje ni tekmovanje s časom in razdaljo, ampak je predvsem uživanje na poti, ko lahkotni tek izmenjujemo s hojo. Približno na 4 minute teka hodimo 1 do 2 minute. Večje klance večinoma prehodimo. Vse do Kamne Gorice potujemo skupaj v eni skupini. Ki se sicer raztegne, a se na okrepčevalnici počakamo. Kdor zaradi utrujenosti s težavo spremlja skupino, se vsede v kombi, ki ga odpelje od ene okrepčevalnice do naslednje, in potem z novimi močmi spet nadaljuje s tekom in hojo. Od Lancovega naprej se razdelimo v manjše skupine.

Na poti imamo 13 okrepčevalnic, v povprečju nas torej čaka na vsakih 5 km. Tam lahko užijemo sladko pijačo, vodo, sadje, sladke in slane prigrizke.
V cilju na Bledu se dodatno naužijemo še z Jasminino malico.

Spremljata nas dva kombija, v katerih je okrepčevalnica in naše torbe. V torbo shrani rezervne tekaške majice, nogavice, tekaške copate, brisačo in oblačila za po teku.

Kje in kdaj začnemo?
Zberemo se pri vhodu na parkirišču Tivoli v Ljubljani ob 7. uri zjutraj (v nedeljo, 9.9.2018).
Lahko se pa nam pridružiš tudi nekje na poti kjer imamo okrepčevalnico.
Kdaj predvidemo pridemo do dolečene okrepčevalnice sporočim dva dni pred popotovanjem po mailu.
Naša karavana se sicer premika s hitrosto 7 do 8 km na uro.

Kje končamo na Bledu?
Tekaško popotovanje zaključimo pri Blejskem jezeru, kjer nas Mlinska cesta pripelje do jezera. Temu področju se reče Mlino. Zaključiš pa lahko seveda že prej.
Moja hiša oddiha nima sten in ne strehe; nebo je njen strop in sonce je njena svetilka, rastlinje pa dom tisočem ptic. Zakaj si tudi ti ne bi pogosteje privoščil takšnega razkošja?

Urban Praprotnik,
prof. šp. vzg.