DOMOV
TRENING
POŠKODBE
HRANA
OPREMA
TEKAŠKE SKUPINE
TEKAŠKE DELAVNICE
NEGA HRBTENICE
TEKAŠKI DNEVI
TEKAŠKA POPOTOVANJA
TEKAŠKI TABORI
TEKAŠKI MARATONI
RAZMISLEKI, ...
ZA PODJETJA
KOLEDAR 2020
TEKAŠKA OBVESTILA
KONTAKT
Od meje do meje, trening vzdolž slovenske obale, 13.1.2019

Dolgi teki so nekaj zelo lepega. Daljši kot so, lepši so. Seveda to drži, če smo na njih ustrezno pripravljeni. Če tečemo redno in dovolj daleč, potem je naše telo vajeno na njih. S treningi kot je ta, v družbi, z vmesnimi okrepčevalnicami in možnostjo zaključka na vmesnih postajah, na sproščen način spoznavamo, kako daleč smo sposobni teči z užitkom.


Poglej filmček iz našega že petega teka vzdolž cele slovenske obale.Tu lahko pogledaš dodatne fotografije:

https://photos.app.goo.gl/cRPA5zAefUEvWVsVA

****

Navodila:

Kako daleč lahko tečeš?

Naš trening pričnemo zraven mejnega prehoda Sečovlje in tečemo ob morju skozi Portorož, Piran, Strunjan, Izolo, Žusterno, Koper, Ankaran in do mejnega prehoda Lazaret. Ta pot je dolga približno 44 km. Tečeš lahko seveda tudi le del te poti, saj nas spremljata dva avtobusa in dva kombija. Na avtobus “počitka” lahko vstopiš na eni od okrepčevalnih postaj, se odpelješ z njim do naslednje in nadaljuješ s tekom ali pa preprosto počakaš na njem, da te odpelje do Kopra.

Kako hitro lahko tečeš?
Prvi kilometer bomo naredili počasi in ogrevalno skupaj, dodali bomo še nekaj razteznih vaj. Potem se razdelimo v 4 do 6 skupin, ki bodo tekle različno hitro. Najhitrejša skupina bo imela tempo okoli 5:00 min/km, druga okoli 5:30-5:45/km, tretja okoli 6:00-6:30/km, četrta okoli 7 min/km in še ena počasnejša. Če bo tempo nekoliko prehiter zate, počakaš pri okrečevalnici na skupino s počasnejšim tempom, ki je za tabo, oziroma hodiš, dokler te počasnejša skupina ne dohiti.

Kaj lahko ješ in piješ?
Na vsakih 4 do 7 km bomo imeli okrepčevalnico. Na njej bo nekaj sadja, peciva, sendvičev ter topel čaj, voda in sladek napitek. Svetujem, da ješ redno, skoraj na vsaki postaji malo in da piješ toliko, kot si žejen.

Prevoz? Zborno mesto? Časovnica?
En avtobus (Meteor) bo štartal iz Ljubljane iz parkirišča Dolgi most ob 7:30 uri. Prispevek za prevoz iz Ljubljane do Kopra in nazaj je 15 EUR. Opomba: Ta prevoz bomo organizirali, le če bo dovolj prijavljenih za prevoz iz Ljubljane.

Drug avtobus (Street tour) bo štartal iz mejnega prehoda Lazaret ob 8.30 uri. Kdor ima namen odteči celo razdaljo od meje do meje je smiselno, da parkira pri mejnem prehodu Lazaret. Parkirnega prostora je dovolj.

Ob 9:00 se vsi dobimo v Kopru na avtobusni postaji zraven tržnice, na bližnjem parkirišču lahko parkiramo avtomobile. Na avtobus se vkrcamo ob 9:00 uri na lokalni avtobusni postaji zraven tržnice. Pomembno je, da ne zamujaš.

Avtobusi nas odpeljejo do mejnega prehoda Sečovlje. Tam okoli 9:30 pričnemo s tekom.

Trasa:
Sečovlje (mejni prehod) 0 km
Lucija (parkirišče pred marino Portorož) 8 km
Portorož
Piran (Bernardin - Fornače) +5 km 13 km
Fiesa
Strunjan +5 km 18 km
Izola (Jagodje: Ob progi+Podvozna c.) + 4 km 22 km
Izola (paririšče Pri ladjedelnici: Cankarjev drevo.+Zustovičeva c.) +4 km 26 km
Koper (parkirišče ob morju) +6 km 32 km
pred Ankaranom (bus postaja) +7 km 39 km
Lazaret (mejni prehod) +5 km 44 km

Tekaški program je 20 EUR in se poravna na avtobusu, ko se peljemo na štart. 
Zajema: trening dolgega teka z okrepčevalnicami, spremljavo avtobusa na poti in prevoz na zborno mesto nazaj v Koper.

Odgovornost:
Ker je pot dolga in je na vsakem koraku potrebna pozornost, se vsak od nas zaveda odgovornosti za svojo varnost. Tudi v prometu se obnašamo vzorno. Torej, vsak sodeluje na treningu na lastno odgovornost.

Prijavi se tu:


Kdo je v resnici hedonist? Komur so pomembni le trenutni užitki in mu ni mar za njihove morebitne dolgoročne negativne učinke, je prej mazohist kakor hedonist. Bodi pravi hedonist!

Urban Praprotnik,
prof. šp. vzg.